De Geheime Tuin

Kinderopvang waar buiten gewoon is

Locatie

Stacks Image 1955
De Geheime Tuin is een zelfstandig en kleinschalig kinderdagverblijf. Wij hebben twee babygroepen met kinderen van 0 tot 2 jaar en twee peutergroepen met kinderen van 2 tot 4 jaar. Wij houden de groepen klein qua bezetting en hanteren een gemiddelde van 5 kinderen per 1 leidster. Daardoor hebben wij de tijd en ruimte om uw kind de aandacht te geven die het nodig heeft en onze zorg daarop aan te passen. Bovendien bieden wij een rustige omgeving die door de duidelijke structuur een positieve invloed heeft op het slapen, eten en drinken. Uw kind krijgt niet teveel prikkels en zit daardoor beter in zijn of haar vel waardoor u het aan het eind van de dag blij en tevreden weer mee naar huis kunt nemen.
Onze locatie draagt het Kwaliteitskenmerk Groene Kinderopvang. Dat betekent dat natuur is verankerd in alles wat wij doen met kinderen, met en voor ouders en hoe wij onze locatie hebben ingericht zowel buiten als binnen.
Stacks Image 1978
 • Buiten

  Open or Close
  Kinderen zijn nieuwsgierig en willen ontdekken. Daarom laten wij uw kind de natuur beleven door samen brood te bakken, voor de moestuin en de konijnen te zorgen en veel naar buiten te gaan (ieder dag ’s ochtend en ’s middags). Dit draagt bij aan een gezonde ontwikkeling en is goed voor de creativiteit, zelfstandigheid en de wil om samen te werken.

  De tuin van De Geheime Tuin is omheind met wilgenbomen en een beukenhaag en heeft een zandbak en klim- en verstopplekken zoals een buis om doorheen te kruipen, een wilgenboog en houten schotten, welke zorgen voor gezellige hoekjes. In samenwerking met de Vogelbescherming is de tuin vogelvriendelijk ingericht. Er is een ‘smulwand' waar zowel kinderen als vogels frambozen, bramen en bessen kunnen plukken. Verschillende vogels komen in onze buitenspeelplaats zoals mussen, mezen, eksters, duiven en kouwtjes. Soms zien we ook een vlaamse gaai en horen we een bonte specht tikken tegen een boom. Samen met de kinderen worden de dagen geteld tot het uitvliegen van de jonge meesjes. Er is ook nog een apart ‘babyweitje’ voor de allerkleinsten.

  De jongste kinderen kunnen buiten slapen in De Geheime Tuin. Dat gebeurt in speciale, professionele buitenbedjes. In de buitenlucht slapen is gezond: frisse lucht is goed voor de longen, de kinderen bouwen vitaminen D op, waardoor ze meer weerstand krijgen.

  De Geheime Tuin draagt het kwaliteitsmerk Groen Kinderopvang. Dit betekent dat natuur is verankerd in ons pedagogisch werkplan, dat onze buitenspeelplaats natuurvriendelijk is en veel ruimte biedt voor natuurbeleving, dat we zaaien en oogsten uit onze eigen moestuin, dat we samenwerken met andere natuurorganisaties en dat onze leidsters opgeleid zijn om actief natuurbeleving inhoud te geven. Lees meer...
 • Binnen

  Open or Close
  De groepsruimtes zijn huiselijk ingericht. Oude kasten creëren en warme sfeer zoals vroeger in de boerderij. Een gezellige leeshoek met bank en een tafel met stoelen eromheen geeft het gevoel van een groot gezin. De groepen hebben verschillende speelhoeken zoals een bouwhoek, een poppenhoek en een speelhuisje. Ieder kind heeft zijn eigen ‘huiskamer’ als stamgroep. De locatie is dusdanig ingericht dat de groepen in verbinding staan met elkaar waardoor er ook contact is met leidsters en kinderen van de andere groepen.

  Door de huiselijke inrichting zijn de groepen een verlengde van de omgeving thuis. Dit biedt uw kind vertrouwen en geborgenheid. De omgeving sluit aan bij de belevingswereld en nodigt uit tot spel. Het speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen en is eenvoudig van vorm, waardoor de fantasie van uw kind wordt geprikkeld en gestimuleerd. Natuurlijke materialen, zoals hout, wol, katoen en aardewerk, voelen niet alleen prettig aan, maar hebben vooral een positieve invloed op de ontwikkeling van de zintuigen. Wij maken daarom gebruik van natuurlijke (spel)materialen.

  Er is veel aandacht voor natuurbeleving en het vieren van de jaarfeesten. Deze feesten volgen het verloop van het jaar en zij geven de verbondenheid van natuur en cultuur aan. De jaargetijden weerspiegelen zich in verhalen, spelletjes en de aankleding van de groepsruimte, waar de jaartafel een speciale plaats inneemt. Deze jaartafel is ingericht met natuurlijke materialen uit het seizoen en vormt daarmee de verbinding tussen binnen en buiten, tussen mens en natuur.